Kaupan alalta kiinteistösihteeriksi – harjoittelun kautta uuteen duuniin

Inka Näppi halusi siirtyä myyjän vuorotyöstä toimistotyöhön, sillä päivätyö sopii paremmin lapsiperheen arkeen. Kiinteistösihteerin työssä Inkaa motivoi monipuolisuus ja kivat työkaverit.

Reilu vuosi sitten Inka Näppi pohti uusia siirtoja urallaan. Ansioluetteloon oli kertynyt useamman vuoden verran työkokemusta kaupan alalta. Viimeiset kaksi vuotta olivat kuluneet kotiäitinä. Merkonomiksi valmistunut Näppi kaipasi päivätyöhön, sillä hän koki säännöllisen työajan sopivan vuorotyötä paremmin perheelliselle.

Näppi haki ja pääsi Gradialle opiskelemaan liiketalouden ammattitutkintoa. Opintoja varten tarvittiin työharjoittelupaikka, joten Näppi päätti olla yhteydessä Noste Isännöintiin.

– Olin pitkän ajatellut, että haluaisin päästä toimistotyöhön. Kiinteistöpuoli tuntui minusta houkuttelevalta ja mielenkiintoiselta, joten aloin etsiä harjoittelupaikkaa tältä alalta. Bongasin somesta Nosteen harjoittelijahaun ja päätin hakea, Näppi kertoo.

Vakituinen työpaikka tiedossa jo harjoittelun alkaessa

Näpin toivoma työ kiinteistösihteeriharjoittelijana järjestyi nopeasti ja hän pääsi aloittamaan Nosteella maalis-huhtikuun vaihteessa. Kevät ja alkusyksy hujahtivat opintojen ja harjoittelun merkeissä. Suven ajaksi Näpille avautui kesätyöpesti kiinteistösihteerinä.

Näppi tiesi jo harjoittelun alkuvaiheessa, että hänellä on mahdollisuus saada Noste Isännöinnistä vakituinen työpaikka. Se toi lisämotivaatiota opiskeluun. Näppi saikin ammattitutkintonsa valmiiksi jo lokakuussa, reippaasti tavoiteaikaa nopeammin.

– Opiskelu tapahtui pääasiassa työpaikalla. Se on mielestäni hyvä juttu, sillä tehdessä oppii. Työharjoittelun aikana pääsin näkemään, millaista tämä työ oikeasti on. Huomasin heti harjoittelun alkuvaiheessa, että haluan työskennellä tässä työympäristössä ja tehdä tätä työtä.

Ammattitutkintokoulutus oli työvoimatoimiston järjestämä työvoimakoulutus, joten työharjoittelun ajan Näppi sai työttömyyspäivärahaa. Kesäkaudelta Noste Isännöinti maksoi Näpille kuukausipalkkaa. Kun työharjoittelu vaihtui marraskuun alussa vakituiseksi työsuhteeksi, alkoi säännöllinen kuukausipalkka taas juosta.

Riittävästi aikaa oppimiselle

Näppi kuvaa kiinteistösihteerin työtä monipuoliseksi ja itsenäiseksi. Työtehtäviin kuuluu vastikevalvontaa ja -perintää, vesimittarilaskutusta, tiedotteiden lähettämistä osakkaille ja asukkaille sekä autopaikka-, saunavuoro-, asukas-, osakas- ja vastikemuutosten tekemistä. Kaupan alalla opituista hyvistä asiakaspalvelutaidoista on ollut Näpin mielestä merkittävää hyötyä, sillä kiinteistösihteerin työpäiviin sisältyy paljon asiakaspalvelua niin puhelimitse kuin sähköpostillakin.

– Paras juttu työssäni on se, että jokainen päivä on erilainen. Aina tulee vastaan uusia haasteita ja ratkaistavia asioita. Pidän siitä, sillä olen luonteeltani hyvin ratkaisukeskeinen ihminen. Minulle tulee hyvä fiilis siitä, kun saan jonkin ongelman ratkaistuksi, Näppi sanoo.

Näpin mielestä on iso plussa, että hän voi suunnitella työpäivänsä aikataulun itse. Etätyömahdollisuus ja työaikaliukuma tuovat arkeen joustoa, joka saa lapsiperheen arjen rullaamaan.

Monipuoliset työtehtävät ja lainsäädännön kiemurat vaativat kiinteistösihteeriltä laaja-alaista osaamista. Työssä tulevat tutuiksi myös monenmoiset ohjelmistot Visma Fivaldista Asumisinfoon ja Exceliin. Vaikka opittavaa oli paljon, Näppi ei missään vaiheessa kokenut uuden työn aloittamista raskaaksi. Työhön sai hänen mielestään hyvän perehdytyksen ja asioiden sisäistämiselle oli varattu riittävästi aikaa. Kaikkia asioita ei tarvinnut opetella kerralla vaan uutta oppia kertyi vähitellen.

– Sain opiskella ensin rauhassa ne perusasiat, joita tarvitsin kesätyöjakson aikana. Virheitäkin oli lupa tehdä. Syksyllä sain ensimmäiset viisi omaa taloyhtiökohdetta hoidettavaksi. Vähitellen taloyhtiöiden määrää on kasvatettu 21:een. Olen vielä harjoitteluvaiheessa, mutta rutiinien vahvistuessa taloyhtiöiden määrää nousee vähitellen 40–60:een.

Työkavereilta saa aina apua

Näppi on ilokseen huomannut, että työyhteisön tuki on pysynyt vahvana myös harjoittelujakson päättymisen jälkeen. Vaikka Näppi tekee töitä pääosin etänä, kollegoihin saa nopeasti yhteyden Teamsin kautta.

– Kiinteistösihteereillä ja kirjanpitäjillä on yhteinen Teams -kanava, jonka kautta voimme kysellä toisiltamme apua kaikkiin työtä koskeviin kysymyksiin. Meitä on jo 16, joten kysymyksiin saa nopeasti vastauksen, Näppi kiittelee.

Näppi kokee, että hänellä on kiinteistösihteerinä vielä paljon opittavaa. Nuoren naisen lähitulevaisuuden tavoitteena onkin syventää omaa ammatillista osaamistaan. Intoa uuden oppimiseen riittää, sillä Näppi aikoo viihtyä uudessa työssään pitkään.

– Noste Isännöinnin työyhteisö ja kiinteistösihteerin työnkuva ovat yllättäneet minut todella positiivisesti. Nyt tuntuu siltä, että olen juuri oikeassa paikassa töissä. Voin suositella tätä työpaikkaa lämpimästi myös muille, Näppi iloitsee.

Haluatko isännöintialalle?

Koulutamme hyviä tyyppejä alan ammattilaisiksi.